Zo kun je je beter beschermen tegen hackers.

9 november 2016
Zo kun je je beter beschermen tegen hackers.

We weten allemaal wel dat je sterke wachtwoorden moet kiezen, niet op URL’s in verdachte e-mails moet klikken, enzovoorts. Maar er zijn een aantal andere, minder voor de hand liggende dingen die hackers het leven zuur maken. Met deze tips kun je jezelf beschermen tegen hackers.

Applicaties

Zorg dat je goed weet welke applicaties op je computer draaien en hoe het zit met de toegang van deze applicaties tot je persoonlijke gegevens en wachtwoorden.Controleer de privacy-instellingen van je applicaties, zodat je in ieder geval op de hoogte bent van de gegevens die ze kunnen benaderen en delen. Lees ook: Waarom hacken hackers?

Zorg bovendien dat al je applicaties en je besturingsyssteem up-to-date zijn, zodat je de allernieuwste fixes hebt voor eventuele beveiligingsproblemen.

Doorloop zo nu en dan de lijst met applicaties die op je computer staan en kijk of er iets tussen staat wat je niet herkent. Zoek op internet naar de naam van de onbekende applicatie om te zien wat het zou kunnen zijn en of het een risico met zich meebrengt.

Bescherm je netwerk met de juiste privileges

Als je een thuis- of bedrijfsnetwerk hebt, is het belangrijk om de toegang tot de systemen op dat netwerk goed in de gaten te houden, zodat kwaadwillende mensen minder gauw kunnen binnendringen.

Hierbij gaat het uiteraard om het gebruiken van goede wachtwoorden, maar bij grotere netwerken gaat het vooral ook om het beperken van het aantal privileges van accounts. Als alle gebruikers op je netwerk de juiste, passende privileges hebben, is de kans kleiner dat een onervaren gebruiker die misschien wat slordiger met zijn systeem en account omgaat de deur open laat staan voor hackers. Zijn of haar account mist dan namelijk bepaalde privileges die een hacker nodig heeft om je netwerk te kunnen compromitteren. Ook als je een ervaren gebruiker of administrator bent is het aan te raden om wanneer je de privileges niet nodig hebt een reguliere account te gebruiken.

Een gastaccount kan je al een hoop gevaar en moeite schelen.

Pas op met openbare wifi

Thuis doe je er van alles aan om je netwerk te beveiligen, maar van een openbaar netwerk heb je geen flauw idee of er überhaupt veiligheidsmaatregelen genomen zijn. Veel wifi verbindingen worden niet versleuteld, waardoor kwaadwillige mensen met weinig moeite toegang kunnen krijgen tot financiële transacties of bedrijfsgegevens.

Voordat je verbinding maakt met een openbare wifi hotspot, moet je controleren of het hier echt om de officiële connectie van de aanbieder gaat. De officiële hotspot is niet altijd die met het sterkste signaal. Als je het niet zeker weet, vraag dan om de juiste SSID (Service Set Identifier). Zorg bovendien dat de SSID-profielen van de netwerken die je gebruikt hebt achteraf verwijderd worden. Je apparaat onthoudt namelijk welke netwerken je gebruikt hebt en maakt er automatisch verbinding mee wanneer je je binnen het bereik van dat netwerk bevindt. Als je precies wilt weten met welk netwerk je apparaat verbinding maakt is het beter om elke keer opnieuw te moeten inloggen zodat je je eigen voorzorgsmaatregelen kunt treffen.

Als je eenmaal met een openbaar netwerk online bent, kun je proberen om een VPN (Virtual Private Network) te gebruiken, waarmee er een barrière gevormd wordt tussen jouw activiteiten en het openbare wifi netwerk door middel van een apart, beveiligd privénetwerk. Het is lastiger in het gebruik en het duurt wat langer om in te stellen, maar het is de moeite waard. Als een hacker de publieke wifiverbinding weet binnen te dringen en vervolgens jouw apparaat, dan kan hij of zij al je bestanden zien, zelfs wanneer ze niet geopend of in gebruik zijn.

bron: Computertotaal

Andere blogs…