Nederlands NL English EN

Openingstijden

Ma-Vrij: 09:00-17:00

085 902 67 00

info@flexamedia.nl

M

Diensten

Nederlands NL English EN

ICT Beveiliging

Waarom ICT beveiliging voor jou als ondernemer belangrijk is

Een onschuldig virus kan er binnen een mum van tijd voor zorgen dat je computer niet meer doet wat jij wil dat hij doet. Dit is ook meteen de reden waarom ICT beveiliging steeds belangrijker wordt. Dit geldt niet alleen voor particulieren, maar ook zeker voor jou als ondernemer! Er is namelijk bijna geen bedrijf meer wat geen gebruik maakt van een computer.

Naast een onschuldig virus is het ook mogelijk dat je te maken krijgt met cybercrime. Wanneer dit het geval is en je in het bezit bent van privacygevoelige gegevens kan je dit duur komen te staan. Het is namelijk mogelijk dat hackers je bankgegevens weten te achterhalen of allerlei andere belangrijke gegevens die jij hebt opgeslagen in de cloud.

ICT beveiliging

Wat is ICT beveiliging nu precies?

ICT beveiliging is het beschermen van computers, servers, netwerken, elektronische systemen, mobiele apparaten en gegevens tegen schadelijke gegevens. Deze manier van beveiliging is voor verschillende doeleinden van belang. Van een complete zakelijke omgeving tot alleen je eigen mobiele computergebruik. ICT beveiliging is een brede manier van beveiligen en bestaat uit verschillende onderdelen. Deze onderdelen zijn als volgt:

 

  • applicatiebeveiliging: deze manier van ICT beveiliging is gericht op het beschermen van apparaten en software tegen bepaalde dreigingen. Een applicatie die besmet is met een virus of gehackt is, kan toegang verschaffen tot verschillende gegevens.
  • netwerkbeveiliging: deze manier van beveiliging is gericht op het beveiligen van een compleet computernetwerk tegen indringers.
  • operationele beveiliging: deze manier van beveiliging bestaat uit de processen en besluiten die betrekking hebben op het verwerken en beschermen van databestanden.
  • noodherstel: met name grote bedrijven hebben een beleid dat zich richt op noodherstel. Hierin staat hoe een bedrijf haar bedrijfsvoering en gegevens kan herstellen na een virus of een hack.
ICT beveiliging
ICT beveiliging
Waarom is het nu slim om te investeren in ICT beveiliging?

Misschien vraag jij jezelf wel af waarom het nu slim is om te investeren in ICT beveiliging van Flexamedia. Je hebt een goede virusscanner en gebruikt verschillende wachtwoorden. Toch is het belangrijk om eens de balans op te maken en om eens te overwegen of investeren in ICT beveiliging een goede investering kan zijn. Wanneer je als ondernemer geraakt wordt met bijvoorbeeld ransomware kan je dit meer geld kosten om zo’n aanval te herstellen dan dat het je had gekost wanneer je op tijd had geïnvesteerd in ICT beveiliging. Ransomware is een manier van cybercrime waarbij je afgeperst wordt nadat je digitale omgeving of bestanden zijn voorzien van een code die jij niet weet. De persoon die verantwoordelijk is voor deze ransomware wil je alleen deze code geven wanneer je een geldbedrag betaald.

Misschien doe jij als ondernemer wel helemaal niets met persoonlijke gegeven en denk je dat je niet zo snel het doelwit van hackers zal worden. Niets is echter minder waar. Om het slachtoffer te worden van cybercrime hoef je niet eens direct het doelwit te zijn en maakt het al helemaal niet uit of je wel of geen privacygevoelige gegevens van klanten in je bezit hebt.

Wat je als ondernemer ook voor onderneming hebt, het is altijd zinvol om te investeren in ICT beveiliging. Hieronder hebben we de 5 belangrijkste redenen voor je op een rij gezet.

Aanvallen zijn niet specifiek op jou gericht, maar je kunt er wel slachtoffer van worden

De meeste aanvallen die gedaan worden door hackers en cybercriminelen zijn gemakkelijke aanvallen. Dit zijn geautomatiseerde aanvallen waar iedereen slachtoffer van kan worden wanneer de ICT beveiliging niet op orde is. DIt geldt voor zowel bedrijven en organisaties als voor particulieren. Je kunt jezelf hier heel gemakkelijk tegen wapenen. Door te kiezen voor veilige instellingen, sterke wachtwoorden te gebruiken, software up-to-date houden en door regelmatig back-ups te maken verklein je namelijk de kans dat je het slachtoffer wordt van een cyberaanval. Wanneer je kiest voor ICT beveiliging door Flexamedia verzorgen wij deze back-ups met grote regelmaat zonder dat jij hier zelf iets voor hoeft te doen.

Je hebt altijd iets te verliezen

Veel ondernemers denken te makkelijk over de impact van cybercriminaliteit. De schade kan namelijk hoog oplopen wanneer je hier het slachtoffer van wordt. Wat als je ineens niet meer bij je klantgegevens kunt of geen orders meer kunt verzenden? Ook kan reputatieschade het gevolg zijn van cybercrime. Het zal je namelijk maar gebeuren dat alle persoonsgegevens van je klanten op straat komen te liggen. Het vertrouwen van je klanten zal hierdoor sterk dalen. Iedere ondernemer heeft iets te verliezen. Of je nu een groot bedrijf hebt of een wat kleiner bedrijf. Het is dus altijd slim om te investeren in ICT beveiliging.

Zorg ervoor dat je bedrijf niet stil komt te liggen

Je wilt als ondernemer liever niet dat je bedrijf stil komt te liggen. Dit kan echter wel het geval zijn wanneer je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval. Je kunt dan niet meer bij je gegevens tenzij je de crimineel achter deze aanval een grote som geld betaald. Het is ontzettend belangrijk om dit te voorkomen. Wanneer je bedrijf stil komt te liggen zullen je vaste lasten wel gewoon doorlopen. Je moet immers wel gewoon je personeel betalen en de huur van je bedrijfspand voldoen. Maak dus regelmatig back-ups of kies voor ICT beveiliging van Flexamedai. Wij ontzorgen je namelijk op het gebied van het beveiligen van de complete ICT omgeving van je bedrijf.

Je bent verplicht om maatregelen te nemen dankzij de AVG

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) verplicht je als ondernemer om veilig en verantwoord om te gaan met privacygevoelige gegevens. Welke maatregelen je precies moet nemen is afhankelijk van het soort gegevens wat je verzamelt. In ieder geval al je altijd de toegang tot persoonsgegevens zoveel mogelijk moeten beperken voor je medewerkers. Ook zal je moeten zorgen voor een veilige opslag van deze gegevens en je zal sterke wachtwoorden moeten afdwingen wanneer je gebruik maakt van een klantenportaal. Wanneer je precies wilt weten welke maatregelen jij moet treffen met betrekking tot de AVG kun je hier alles over vinden op het internet.

ICT beveiliging moet tot de basis van je bedrijf behoren

 

De afgelopen jaren is het gebruik van allerlei digitale toepassingen behoorlijk toegenomen. Dit zal in de toekomst alleen nog maar verder toenemen. Hier zitten echter ook risico’s aan verbonden zoals virussen, hacken en andere vormen van cybercriminaliteit. Precies om deze reden is het belangrijk dat ICT beveiliging tot de basis van je bedrijf behoort. Is de ICT beveiliging van jouw bedrijf nog niet op orde of twijfel je hierover? Neem dan contact met ons op. We zijn je graag van dienst.