Dubbele bestanden zoeken met de Windows Verkenner

17 maart 2017
Dubbele bestanden zoeken met de Windows Verkenner

Er zijn allerlei verschillende tools beschikbaar om dubbele bestanden op te sporen. Sommige zijn gratis, voor andere moet je betalen. Helaas heeft Microsoft een dergelijke functie (nog) niet in Windows ingebouwd. Met deze tips voor Windows Verkenner kun je echter alsnog dubbele bestanden zoeken, vinden en verwijderen in Windows 10.

Jammer genoeg biedt Windows 10 (nog) niet de mogelijkheid om dubbele bestanden op te sporen. Met gratis software zoals bijvoorbeeld CCleaner of andere programma’s waarvoor je wel moet betalen kun je prima duplicaten vinden, maar niet iedereen vindt het prettig om hiervoor een aparte tool op zijn of haar computer te moeten installeren. Met een (vrij omslachtige) truc kun je zelf de Windows Verkenner gebruiken om dubbele bestanden te vinden. Lees ook: 10 tips voor Windows 10 Verkenner.

Voordat je met opschonen begint, is het een goed idee om een back-up te maken, mocht je onverhoopt iets wissen dat je liever had willen bewaren.

Sorteren en filteren

Als je op zoek gaat naar dubbele bestanden, is het van belang dat je ze op de juiste manier sorteert en filtert. Hoe beter je dit doet, hoe groter de kans dat je dubbele bestanden tegenkomt. En hoe meer informatie je over bestanden kunt vinden, hoe beter je ze met elkaar kunt vergelijken.

Zoeken, sorteren, de Verkenner wordt steeds slimmer.

De weergave naar je hand zetten

In de Windows Verkenner kun je allerlei verschillende manieren kiezen waarop je bestanden worden weergegeven. Sommige weergaven zijn beter geschikt voor het vergelijken van bestanden.

Zo kun je met de extra grote iconen weergave foto’s en video’s eenvoudiger visueel met elkaar vergelijken. Met de details weergave kun je juist veel extra informatie over al je bestanden in een lijst zien, en is het mogelijk om op deze parameters te sorteren.

Door op Alt+P te drukken kun je een paneel met een voorbeeldweergave van het geselecteerde bestand openen, waardoor je direct vanuit de Verkenner een bestand kunt inzien zonder het te hoeven openen. Dit werkt niet voor alle bestandstypen, maar voor afbeeldingen en documenten is het zeer handig.

Door op Alt+V en vervolgens op Alt+D te drukken kun je meteen een paneel met details over het bestand in kwestie schakelen.

In Windows 10 kun je zelf beslissen hoe je bestanden aan je gepresenteerd worden.

Gegevens vergelijken

Dubbele bestanden hebben dezelfde extensie, dus probeer je steeds slechts op één bestandstype tegelijk te richten.

Let op: Als je bijvoorbeeld een mp3-bestand en een wav-bestand van hetzelfde muzieknummer hebt, zou je dit als “duplicaat” kunnen beschouwen, of juist niet omdat ze verschillen qua bestandstype, geluidskwaliteit en toepassing. Denk dus van tevoren na over hoe je dergelijke gevallen wilt gaan behandelen. Zelf kies ik er altijd voor om in ieder geval het bestand in de hoogste kwaliteit te bewaren.

Voor alle bestandstypen is de grootte van het bestand erg belangrijk. Dubbele bestanden hebben precies dezelfde bestandsgrootte, dus als je op formaat sorteert kun je al gauw allerlei bestanden uitsluiten als kandidaat.

Dubbele multimediabestanden zijn het eenvoudigst te identificeren, omdat deze veel metadata bevatten. Zo bevatten foto’s vaak informatie over de datum en de locatie waarop ze genomen zijn, en soms ook het type camera. Muziek bevat soms metadata over de artiest en de titel van het nummer.

Tools

Uiteraard zijn tools van derden veel sneller en accurater dan deze methode met de Windows Verkenner, maar als je liever geen nieuwe software wilt installeren kom je met deze tips al een heel eind.

Andere blogs…

Downtime beperken? Bekijk deze 4 tips

Downtime beperken? Bekijk deze 4 tips

Risico op stilstand beperkt? Voor de dagelijkse gang van zaken moet jou bedrijf voor ongeveer 80% op IT vertrouwen. Zoals De planning agenda, voorraadbeheer...

Hoe voorkom ik phishing aanvallen

Hoe voorkom ik phishing aanvallen

Strategieën voor IT voor kleine bedrijven Phishing is de grootste bedreiging voor kleine bedrijven. De hacker probeert doelwitten te misleiden om hun...