Website beveiligen? Zo voorkom je Malware op jouw website

Website beveiligen? Zo voorkom je Malware op jouw website

Website beveiligen op een effectieve manier? In deze blog krijg je meer uitleg over diverse manieren om malware te voorkomen en je domein te beschermen tegen cyberaanvallen. van buitenaf.

Het komt namelijk nog steeds regelmatig voor dat hackers of spammers allerlei virussen, malware en spamberichten naar kwetsbare websites proberen te versturen. Hierdoor kan zo’n website bijvoorbeeld ongemerkt als schakel in een DDoS aanval dienen.

Reden genoeg voor Flexamedia om eens wat dieper in dit onderwerp te duiken. Hieronder vind je daarom tips en advies om voor eens en voor altijd af te rekenen met cybercriminelen die je website proberen te hacken.

Wat is malware?

Op het moment dat je begint met het beveiligen van je website, zul je vrij snel de term ‘malware‘ gaan tegenkomen. Deze term omvat allerlei softwareprogramma’s, waardoor bijvoorbeeld computers, laptops, smartphones en tablets beschadigd kunnen raken.

Ook is deze software vaak precies zo geprogrammeerd, dat hackers vrij snel in je computer kunnen inbreken en op deze manier zonder enige moeite je privégegevens stelen.

Er bestaan tegenwoordig de meest uiteenlopende soorten malware. Hierdoor het soms nog best lastig zijn om malware van elkaar te onderscheiden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • Trojan Horse: een Trojan Horse wordt gebruikt door cybercriminelen om computersystemen aan te vallen. Deze vorm van malware zit doorgaans verborgen in downloads en installeert zich automatisch op je laptop, smartphone en andere devices. De malware zorgt ervoor dat hackers snel kunnen indringen en bijvoorbeeld je privégegevens kunnen stelen.
  • Spyware: spyware is malware die is ontworpen om u te bespioneren. Het verbergt zich op de achtergrond en maakt aantekeningen over wat u online doet, inclusief uw wachtwoorden, creditcardnummers, surfgedrag en meer.
  • DDoS-aanval: deze cyberaanvallen worden ook wel ‘Distributed Denial-of-Service’ genoemd. Een DDoS-aanval zorgt ervoor dat de server van je website en andere online services overbelast raakt. De meeste DDoS-aanvallen vinden tegenwoordig plaats bij grote bedrijven en instanties. Voor hackers en andere cybercriminelen, valt hiermee doorgaans de grootste buit en/of roem te behalen.
  • Phishing: bij deze moderne vorm van cybercriminaliteit maakt iemand persoonlijk contact met de slachtoffers door zichzelf voor te stellen als werknemer van een bekende bank, bedrijf of andere overheidsinstantie. Door middel van een misleidend verhaal vraagt de hacker dan bijvoorbeeld je bankgegevens en voordat je het weet is je bankrekening leeg.

Hoe wordt een website gehackt, en hoe kan ik het mijn website beveiligen?

Veel mensen denken nog altijd dat hackers alleen uit zijn op het stelen van gevoelige gegevens van grote bedrijven. Daarom besteden zelfstandig ondernemers en mkb bedrijven te weinig aandacht aan het beveiligen van hun website.

Misschien denk je dat het onmogelijk is om hier de dupe van te worden. Er staat tot slot van rekening helemaal geen persoonlijke informatie op je bedrijfswebsite, of je website is toch niet verbonden met andere netwerken, waardoor je denkt dat de kans klein is dat je te maken krijgt met een cyberaanval.

Toch blijkt juist dat deze websites een geliefd mikpunt zijn voor hackers en andere cybercriminelen. Door middel van e-mails dringen deze personen regelmatig binnen op kwetsbare websites. Vaak zien deze berichten er precies zo uit, dat het net lijkt alsof ze bijvoorbeeld afkomstig zijn van een bekend bedrijf, of een bekend persoon uit je omgeving.

Zodra je klikt op een link is het vaak een kwestie van tijd voordat de website is gehackt. Vervolgens kan deze gebruikt worden om bijvoorbeeld andere organisaties en internetgebruikers aan te vallen. Zo wordt de website en de daarbij horende servers als host gebruikt voor aanvallen op andere organisaties.

Jouw website beveiligen door Flexamedia?

Mocht je hier moeite mee hebben of simpelweg geen tijd voor hebben? Dan kun je natuurlijk ook een externe partij zoals Flexamedia inschakelen. Wij helpen namelijk al geruime tijd zelfstandig ondernemers en mkb’ers hun bedrijfssystemen en netwerken tegen malware te beveiligen.

Bevat mijn website malware?

Ben je bezig met jouw eigen website beveiligen?  omdat je denkt dat deze malware bevat? Mocht dit het geval zijn, dan zul je merken dat een gehackte website beveiligen één van de meest frustrerende zaken is die je online kunt tegenkomen. Een aantal veelvoorkomende kenmerken voor een malware hack zijn:

  • Je ontvangt meldingen vanuit Google zoals: ‘Deze website kan schadelijk zijn voor uw computer’.
  • De website staat op de zwarte lijst van zoekmachines zoals Google en Yahoo.
  • Je krijgt e-mails dat je website wordt gebruikt om andere sites aan te vallen.
  • Er bevindt zich reclame en marketing op je website, zonder dat je hiervoor toestemming hebt gegeven.

Stel je bent overtuigt van het feit dat je website is gehackt, dan wordt het hoog tijd om deze binnen no-time te beveiligen. Je wilt hackers namelijk zo min mogelijk tijd geven om hun kwaadaardige activiteiten uit te voeren. Bel ons direct op 085 9026700 of stuur ons een email naar info@flexamedia.nl om te kijken wat wij voor jou kunnen betekenen.

Zo voorkom je malware op jou website

Je kunt zelf natuurlijk allerlei maatregelen nemen om de kwaadaardige activiteiten van hackers tegen te gaan. Hierdoor neemt de kans dat je website het volgende slachtoffer zal worden ook direct aanzienlijk af.

Hieronder staan een aantal praktische tips, om jezelf én je website te beveiligen tegen malware en andere cyberaanvallen.

  • Beveiligingssoftware biedt een betrouwbare manier om je website tegen malware te beveiligen. Bij Flexamedia maken we gebruik van een betrouwbaar systeem voor de beveiliging van onze servers.
  • Gebruik geen simpele wachtwoorden! Probeer ook steeds andere wachtwoorden te gebruiken en niet hetzelfde wachtwoord voor de beveiliging van je laptop, sociale media en e-mailadressen.
  • Laat je niet verleiden door aantrekkelijke e-mails die je bijvoorbeeld vragen om je wachtwoord op te geven. Ook berichten die afkomstig lijken te zijn van je beste vrienden of collega’s, kunnen zomaar malware bevatten.
  • Maak regelmatig een back-up van je website. Een online back-up maken vereist normaal gesproken een beveiligde server. Dit zorgt ervoor dat alle pagina’s van je website veilig staan opgeslagen.
  • Let altijd goed op! Naast een betrouwbare webhosting is je eigen alertheid vaak de beste manier om je website te beveiligen.
Website beveiligen? Zo voorkom je Malware op jouw website
Website beveiligen? Zo voorkom je Malware op jouw website

Klantenbeoordeling 5/5

Meer dan 400+ websites gebouwd

Met meer dan 10 jaar ervaring in webdesign kunnen wij voor u het verschil maken. Bekijk onze portfolio