Downtime beperken? Bekijk deze 4 tips

Downtime beperken? Bekijk deze 4 tips

Risico op stilstand beperkt?

Voor de dagelijkse gang van zaken moet jou bedrijf voor ongeveer 80% op IT vertrouwen. Zoals De planning agenda, voorraadbeheer en facturatie. Als er binnen het bedrijf een IT-storing optreedt, stoppen veel workflows meestal onmiddellijk. Dit soort downtime schaadt meestal jou interpersoonlijke reputatie en irriteert soms medewerkers, maar met name kost downtime veel geld. Met een overzichtelijke IT-omgeving, intelligente monitoring en adequate beveiliging kun je het risico op downtime sterk verminderen.

preventief te werk gaan

In 58% van de gevallen wordt door menselijke fouten downtime veroorzaakt. Daarnaast zien we dat Ransomware steeds populairder wordt, wat ook een veel voorkomende reden is voor de downtime. Beveiligingsincidenten of hardware fouten kunnen ook downtime veroorzaken. Hoe kun je de totale downtime beperken om verloren inkomsten te verminderen? We hebben enkele tips voor je op een rijtje gezet.

Wie heeft welke rechten

Welke gebruiker heeft toegang tot welke mappen en bestanden? Door Active Directory correct in te stellen, kunnen toegang en machtigingen op een gecentraliseerde manier aan gebruikers worden verleend. Op deze manier bieden we niet alle gebruikers volledige toegang. Het kan in zijn geheel voorkomen dat jou medewerkers geïnfecteerde bestanden van het internet op hun computer installeren aangezien ze bepaalde machtiging niet of juist wel hebben.

Tweestapsverificatie

Wachtwoord is een van de meest gebruikte beveiligingsmaatregelen en is ook het meest kwetsbaar. Als het wachtwoord aan de juiste complexiteit voldoet, wordt het wachtwoord periodiek gewijzigd. Met andere woorden; heeft jou bedrijf een up-to-date wachtwoordbeleid? Een goede aanvullende maatregel is Tweestapsverificatie. Na het invoeren van de gebruikersnaam en het wachtwoord, moet de gebruiker een aanvullende bevestiging geven via de smartphone-app voordat de aanmelding kan worden voltooid.

Gegevens back-ups

Een van de belangrijkste dingen is een goede back-up, dit is gewoonweg een kopie van al jou gegevens. Stel jezelf de volgende vragen bij het opzetten van een back-up:

Welke systemen wilt u opnemen in de back-up?

Zijn dit alleen servers of lokale pc’s en / of laptops? Heeft u clouddiensten zoals Microsoft 365 overwogen?

Om de hoeveel tijd back-uppen

Zijn deze gegevens een half uur, een halve dag of een week? Wanneer een back-up maken? Bij Flexamedia maken wij een afspraak van A tot Z met elkaar als je besluit een IT-dienstverlening af te nemen. Zodat jij erop vooruit gaat en je weer kan focussen op wat er echt toe doet.

4 Oorzaken voor downtime

In feite zijn er veel redenen voor downtime. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende problemen.

  1. Defecte harde schijven zijn binnen lokale omgeving nog altijd een veelvoorkomend probleem wat kan zorgen voor downtime.
  2. Onjuiste of ontoereikende hosting kan ook zorgen voor regelmatige downtime. Als je bijvoorbeeld een zware website draait op een shared hosting-gebaseerde structuur, dan zal de kans op downtime enorm toenemen. Je deelt immers resources en servercapaciteit met andere gebruikers. Als je hoge eisen stelt aan webhosting van jou website, is VPS (Virtual Private Server) een betere en betrouwbaardere hostingoptie. Bespaar nooit op hosting. Onthoud, goedkoop is altijd duur koop.
  3. Slijtage, beschadiging of veroudering van apparatuur kan ook de oorzaak zijn van veel downtime. Computers, harde schijven en servers zijn helemaal niet onsterfelijk. In 2010 werd de enorme uitval van e-commercegigant Amazon in Europa bijvoorbeeld veroorzaakt door hardware storingen in het datacenter van Amazon.
  4. Tegenwoordig vormt hacking ook een ernstige bedreiging voor de IT-continuïteit van het bedrijf, vooral omdat cybercriminelen hun methoden blijven verbeteren. DDoS-aanvallen zijn bijvoorbeeld een beproefde methode die ertoe heeft geleid dat veel bedrijven aanzienlijke downtime en gerelateerde kosten of reputatieschade hebben opgelopen. DDoS-aanvallen bombarderen servers met verzoeken. Verzoeken worden herhaald vanaf meerdere locaties tegelijk, waardoor de aangevallen webserver wordt overbelast en uiteindelijk de site wordt beëindigd.

 

 

Downtime beperken? Bekijk deze 4 tips
Downtime beperken? Bekijk deze 4 tips

Klantenbeoordeling 5/5

Meer dan 400+ websites gebouwd

Met meer dan 10 jaar ervaring in webdesign kunnen wij voor u het verschil maken. Bekijk onze portfolio