Hoe werkt Voip?

1 mei 2020
Hoe werkt Voip?

HOE WERKT VOIP EIGENLIJK?

U bent zich er misschien niet van bewust, maar de wereld van telefonie ondergaat een drastische overgang: van klassieke telefoontechnologie naar Voice over Internet-protocol (VoIP).

Bij flexamedia.nl is het onze plicht als professionals die in deze ruimte werken om u te helpen begrijpen hoe deze technologie werkt en waarom het beter is voor uw bedrijf als geheel. De onderliggende technologie achter VoIP-telefoongesprekken is technisch ingewikkeld, maar als u op een hoog niveau kunt begrijpen hoe het werkt, zijn de voordelen eenvoudig te zien.

ZAKELIJKE TELEFONIE VOOR VOIP

Telefoons zijn geweldig omdat ze de menselijke stem opnemen, deze omzetten in elektrische signalen, die elektrische signalen over grote afstanden met bijna lichtsnelheid overbrengen en ze terugzetten in een verstaanbare stem.  Het maakt vrijwel onmiddellijke communicatie mogelijk, ondanks afgelegen locaties en grote afstanden.

Maar sinds 15 jaar geleden waren langeafstandsgesprekken erg duur. Dat komt omdat je stem door een netwerk van koperdraden reed.

Tijdens deze analoge telefoongesprekken reisde je stem via een geschakeld telefoonnetwerk.  Toen u aan de telefoon was, waren de draden die uw oproep doorzonden uitsluitend gewijd aan uw gesprek.

Toen u bijvoorbeeld vanuit Los Angeles iemand op lange afstand in New York belde, ‘huurde’ u in wezen 2000 km bedrading.  Door concurrentie om deze draden kunnen telefoonbedrijven de kosten van langeafstandsgesprekken opdrijven.

MAAR HOE WERKT VOIP NOU DAN ?

VoIP maakt gebruik van het “altijd en overal” potentieel van internetprotocol om hetzelfde eindresultaat te bereiken, zij het op een andere manier.

Wanneer u in de microfoon van uw computer spreekt, wordt uw stem gedetecteerd als fysieke geluidsgolven en omgezet in een elektrisch signaal met behulp van een stuk hardware dat een stuurprogramma wordt genoemd.  Stukken software die spraakcodecs (coder-decoders) worden genoemd, zetten dit elektrische signaal vervolgens om in binaire gegevens.

Vanaf hier scheidt uw besturingssysteem binaire gegevens in kleinere stukjes informatie die pakketten worden genoemd.  Deze pakketten met audio-informatie worden verzonden …

vanaf je computer
via de router
door koperen of glasvezelkabels
over de hele wereld naar een andere computer

omgekeerd verwerkt via de codec van die computer …

… terug naar wat je als woorden herkent.

Waarom VoIP beter is voor uw bedrijf

VOIP-SOFTWARE IS MOBIEL

Overschakelen naar VoIP zorgt ook voor een veel grotere mobiliteit op de werkplek.  De bureautelefoon (als anker) is verleden tijd.  Bovendien zijn internetprotocoltechnologieën toegankelijk via elk apparaat met internetverbinding, dus werken op afstand is ook mogelijk.

VOIP VERHOOGT DE KENNIS EN PRODUCTIVITEIT VAN MEDEWERKERS

Ten slotte kan VoIP-telefonie ingewikkeld worden verbonden met uw andere cloudgebaseerde technologieën.  Uniforme communicatieoplossingen – zoals klantbeheer, verkoop, chat en e-mailtools – zijn nog maar het begin.  Deze connectiviteit zorgt voor betere tracking, geïnformeerde gesprekken en een productiever personeelsbestand.

Bekijk deze andere artikelen op het flexamedia.nl voor meer informatie over VoIP-telefoonsoftware.

Andere blogs…

Waarom een zakelijke website laten maken?

Waarom een zakelijke website laten maken?

Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om een (zakelijke) website te laten maken voor hun onderneming, maar waarom doen ze dat? Vandaag leggen we je uit wat de...