Herken Schijnzelfstandigheid: De Signalen
Schijnzelfstandigheid kan je toekomst als zelfstandig ondernemer flink in de weg zitten. Maar hoe scheid je het kaf van het koren?
Een eerste indicatie is het gebrek aan vrijheid in werkuitvoering. Als je merkt dat je opdrachtgevers dezelfde instructies en controle uitoefenen als bij werknemers, let dan goed op. Het draait om de echte zelfstandigheid: wie bepaalt hoe en wanneer je jouw werk doet?

Ten tweede, kijk naar de continuïteit van je projecten. Sprake van schijnzelfstandigheid is er als je langdurig voor één opdrachtgever werkt zonder diversiteit in je opdrachtenportfolio. Dit lijkt meer op een verkapte arbeidsovereenkomst dan op ondernemerschap.
Kenmerken van schijnzelfstandigheid
Schijnzelfstandigheid kan je herkennen aan verschillende kenmerken. Zijn er duidelijke aanwijzingen dat je eigenlijk als werknemer functioneert, ondanks dat je als zzp’er bent ingeschreven? Hieronder vallen punten zoals:
- Geen Risico: Voer je werkzaamheden uit zonder financieel ondernemersrisico? Een echte zelfstandige draagt verantwoordelijkheid voor zijn eigen bedrijfsvoering en de daaraan gerelateerde risico’s.
- Aanwijzingen opvolgen: Heb je een verplichte werkwijze of moet je aanwijzingen opvolgen van jouw opdrachtgever? Als zelfstandige zou je onafhankelijk moeten kunnen opereren.
- Lange opdrachten: Werk je langdurig voor dezelfde opdrachtgever? Dit kan een indicatie zijn dat er in praktijk sprake is van een arbeidsrelatie.
- Vaste werktijden: Heb je vaste werktijden en vakantiedagen als een medewerker in loondienst? Dit wijst niet op echte zelfstandigheid.
De gereedschapskist voor zelfstandigen
Om schijnzelfstandigheid te voorkomen, kun je verschillende tools inzetten. Denk hierbij aan:
- Modelovereenkomsten: Maak gebruik van door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten die de zelfstandige relatie met opdrachtgevers verduidelijken.
- Duidelijke afspraken: Leg concrete afspraken vast met betrekking tot vrijheid in werktijden, uitvoer van het werk en onafhankelijkheid.
- Meerdere opdrachtgevers: Werk actief aan een divers portfolio van opdrachtgevers om afhankelijkheid van een enkele partij te vermijden.
- Professionele uitstraling: Zorg voor een professionele uitstraling met onder andere een eigen website en zakelijke communicatiemiddelen.
De website als visitekaartje van jouw zelfstandigheid
Een professionele website is cruciaal voor jouw imago als zelfstandig ondernemer. Het laat zien dat je serieus te werk gaat en biedt een platform om jouw diensten en onafhankelijkheid te tonen.
Schijnzelfstandigheid tegengaan met Flexamedia
Bij Flexamedia krijg je een compleet zzp websitepakket dat jouw zelfstandige status onderstreept. Denk hierbij aan een .nl of .com domein, zakelijke e-mail en de mogelijkheid om zelf content te beheren – essentiële elementen voor een professionele uitstraling.
Jouw zelfstandigheid waarborgen
- Onderneem actie: Evalueer je huidige situatie en stel vast of er verbeteringen nodig zijn om jouw status als zelfstandige te versterken.
- Zorg dat je voldoet: Zorg voor naleving van de wet- en regelgeving. De DBA-wet kan complex zijn, maar naleving is jouw verantwoordelijkheid.
- Stel vragen: Onzeker over je zelfstandigheid? Zoek professioneel advies om jouw situatie te beoordelen en te optimaliseren.
- Blijf alert: Blijf alert op veranderingen in de wet DBA en de interpretaties daarvan, om te voorkomen dat je onbewust in een valkuil van schijnzelfstandigheid stapt.
Claim jouw zzp website pakket
Verbeter je professionele aanwezigheid online en maak jezelf zichtbaar voor potentiële opdrachtgevers. Bescherm jezelf tegen schijnzelfstandigheid en claim nu jouw zzp website pakket bij Flexamedia voor slechts €349 eenmalig. Klik hier om de mogelijkheden te ontdekken en de risico’s van schijnzelfstandigheid te verminderen.
Ontdek hoe je efficiënt de status van jouw zelfstandigheid waakt, communicatie met opdrachtgevers optimaliseert en een professionele uitstraling neerzet met Flexamedia.
Meest gestelde vragen
Hoe merk je dat je misschien wel in een schijnzelfstandigheidssituatie zit?
Als je niet kunt onderhandelen over je tarief of werktijden en er strikte controle is op hoe je je werk uitvoert, wijst dit mogelijk op schijnzelfstandigheid. Voel je je meer een werknemer dan een ondernemer omdat je continu aanwijzingen krijgt en weinig vrijheid hebt in het uitoefenen van je werkzaamheden? Dan zou je eens kritisch moeten kijken naar je arbeidsrelatie.
Wat zijn waarschuwingssignalen van schijnzelfstandigheid voor zzp'ers?
Signalen van schijnzelfstandigheid omvatten het exclusief werken voor één opdrachtgever, het ontbreken van ondernemersrisico en het niet beschikken over eigen bedrijfsmiddelen. Deze factoren kunnen erop duiden dat jouw zelfstandigheid slechts een façade is en dat er in feite sprake is van een loondienstverband vermomd als opdrachtgeverschap.
Hoe weet je of je echt zelfstandig onderneemt of riskeert als schijnzelfstandige te worden gezien?
Om zeker te zijn van je status als zelfstandig ondernemer is het belangrijk dat je meerdere opdrachtgevers hebt, investeert in je onderneming en de vrijheid hebt om je werk naar eigen inzicht te regelen. Is je situatie het tegenovergestelde en lijk je op een ingehuurde werknemer? Dan is het tijd om je bedrijfsvoering en relatie met je opdrachtgevers te heroverwegen om schijnzelfstandigheid te voorkomen.