Heb je wel eens gehoord van angler phishing? Dit slimme lokkertje is net visserij, maar dan op internet, waarbij jij de vis bent! Als je een bericht ontvangt dat té mooi lijijkt om waar te zijn, of vraagt om in te loggen via een link, pas op! Je bent mogelijk het doelwit van een angler phishing aanval. Maar wat doe je als je zo’n netelige situatie herkent? Het is belangrijk om snel te handelen door de poging te melden bij je internetprovider, de fraudehelpdesk of de organisatie die onterecht gebruikt wordt in de phishingpoging. Ook is het slim om een screenshot te maken van de phishingpoging als bewijs. Op deze manier help je niet alleen jezelf te beschermen, maar draag je ook bij aan de veiligheid op het internet. Let op, je bent niet alleen als je te maken krijgt met angler phishing; door te melden maak je de digitale wereld een stuk veiliger!
Wat is angler phishing en waarom moet het gemeld worden?
Angler phishing staat bekend als een specifieke vorm van phishing die voornamelijk via sociale media wordt uitgevoerd. Criminelen doen zich voor als klantenservice-accounts van gerenommeerde bedrijven om gebruikers te lokken met het doel gevoelige informatie of inloggegevens te stelen. Bij Flexamedia, waar we zowel zakelijke als particuliere Security Awareness Training verzorgen, lichten we het belang van het herkennen en melden van dergelijke aanvallen vaak uit. Het melden van angler phishing is cruciaal om toekomstige misdaden te voorkomen en andere internetgebruikers te beschermen.
Hoe kun je een angler phishing aanval herkennen?
- Onofficiële communicatiekanalen: Berichten via sociale media i.p.v. officiële communicatiekanalen.
- Dringende taalgebruik: Berichten met een hoge urgentie regelingen dat dwingt tot snelle acties.
- Verdachte linkjes: Berichten met links die vragen uw gegevens in te voeren op niet-officiële websites.
- Vereisten voor persoonlijke informatie: Verzoeken om gevoelige informatie prestaties of wachtwoorden.
Belangrijke eerste reacties na de herkenning van een angler phishing-aanval
- Niet reageren of klikken: Vermijd interactie met het bericht en klik niet op bijgevoegde links.
- Documenteren: Neem screenshots of noteer informatie over het bericht en de afzender.
- Verslag status controleren: Bevestig de legitimiteit door contact op te nemen met het echte bedrijf via officiële kanalen.
- Beveiligingsprotocollen doorlopen: Verander wachtwoorden en monitor accountactiviteiten nauwgezet na de interactie.
Hoe en waar rapporteer je een angler phishing aanval?
Na het vaststellen van een vermoedelijke angler phishing-aanval, is het tijd om deze te melden. Dit kun je doen:

- Sociale mediaplatforms: Meld de aanval rechtstreeks via de beveiligingsinstellingen van het desbetreffende sociale media platform.
- Nationale cyberbeveiligingsinstanties: In Nederland kun je terecht bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) voor het rapporteren van cyberdreigingen.
- Fraudemeldpunten: Gebruik ook fraude meldpunten zoals Fraudehelpdesk.nl om het incident door te geven.
Onderneem verdere beschermende maatregelen na een angler phishing aanval
Na de melding is het belangrijk om niet alleen je eigen beveiliging op te schroeven, maar ook anderen te waarschuwen voor vergelijkbare dreigingen. Zorg voor regelmatige updates van wachtwoorden, activeer tweefactorauthenticatie waar mogelijk, en wees altijd kritisch op de echtheid van online verzoeken om informatie, vooral op sociale media. Bij Flexamedia geloven wij sterk in het onderwijzen van veilig online gedrag, en onze trainingen zijn ontworpen om dergelijke cyberdreigingen aan te pakken en preventieve stappen aan te bevelen.
Laat Flexamedia je versterken in de strijd tegen cyberdreigingen
Samenwerken om cyberbeveiliging te versterken is onze missie. Of het nu om zakelijk of particulier gaat, onze Security Awareness Training biedt diepgaand inzicht in het herkennen, melden en preventief optreden tegen angler phishing en andere online dreigingen. Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op door te bezoeken waar wij jou bij kunnen helpen.