Heb je weleens gehoord van bulk phishing? Dit is een methode die cybercriminelen graag gebruiken om zoveel mogelijk mensen tegelijk te vangen in hun digitale net. Bij bulk phishing sturen ze emails, berichten, of nepwebsites in grote hoeveelheden, in de hoop dat enkelen van ons erin zullen trappen. Een bekend voorbeeld hiervan is de nep-email van ‘een bank’ waarin om je gegevens wordt gevraagd. Ze spelen in op onze angst, hebzucht, of simpelweg onze nieuwsgierigheid. De key is om alert te blijven. Check altijd de afzender en klik niet zomaar op links. Kennis over deze technieken kan je beschermen. Het draait allemaal om bewustwording en het leren herkennen van die verdachte signalen. Door je kennis te vergroten, sta je sterk in je schoenen tegenover cybercriminelen.
Wat zijn bulk phishing technieken?
Phishing is een veelgebruikte methode door cybercriminelen om vertrouwelijke informatie te stelen. Bij bulk phishing worden grote hoeveelheden mensen aangevallen in de hoop dat een klein percentage van de ontvangers op een kwaadaardige link klikt of persoonlijke informatie verstrekt. Deze technieken zijn verfijnd en multiplicatief, gericht op kwantiteit boven kwaliteit.
- Email spoofing: Hier imiteren aanvallers betrouwbare instellingen of bekenden door emailadressen te gebruiken die op het eerste gezicht echt lijken.
- Spear phishing: Hoewel traditioneel gericht, kan deze aanpak in de bulk worden aangepast door gepersonaliseerde berichten naar grote groepen basis van verkregen informatie over de doelgroepen te sturen.
- Smishing en vishing: Deze technieken gebruiken respectievelijk sms’jes en telefoongesprekken om slachtoffers te lokken met urgent klinkende berichten die om directe actie vragen.
- Belangrijke bijlagen: Het verspreiden van malware via bijlagen in e-mails is een algemene aanpak. Deze kunnen zich voordoen als facturen, juridische documenten of ander professioneel materiaal dat men verleidt te openen.
Voorbeelden van bulk phishing aanvallen
De realiteit van phishing is zowel breed als inventief. Voorbeelden van waar onze klanten mee te maken hebben gehad, zijn:

- Valse belastingteruggave e-mails: Een manier waarop aanvallers vertrouwelijke financiële informatie verzamelen.
- Namaak bankmeldingen: Misleidende berichten die beweren dat er iets mis is met je bankrekening en aandringen op snelle actie.”
- Update-eisen van software: E-mails die beweren dat kritieke software-updates vereist zijn, waarbij het linken eigenlijk malware of ransomware installeert.
- Phishing via sociale media: Uitnodigingen of berichten van valse profielen die pogingen tot diefstal van inloggegevens of andere persoonlijke data omvatten.
Hoe bulk phishing te herkennen en te voorkomen
Herkenning begint bij kennis. Breid jouw bewustzijn uit door ons overzicht over phishing technieken die ook een verdieping geeft op de materie.
- Blijf kritisch: Twijfel altijd aan ongevraagde e-mails of berichten, zelfs als ze bekend lijken.
- Verify: Verifieer de legitiemheid van e-mails of berichten door contact op te nemen met de organisatie of de persoon via een vertrouwd nummer of e-mailadres.
- Gebruik security tools: Installeer en update consequent malware en phishing detectie software.
- Onderwijs en training: Bij Flexamedia bieden we Security Awareness Training om zowel zakelijke als particuliere gebruikers extra te beschermen tegen deze dreigingen.
Security Awareness Training van Flexamedia
Wij geloven dat de beste verdediging tegen bulk phishing ligt in goed onderwijs en bevordering van cyberhygiëne bij iedereen in je organisatie of thuisomgeving.
Verbeter je verdediging tegen bulk phishing
Optimaliseer de digitale veiligheid met de juiste kennis en tools. Deelname aan onze Security Awareness Training is een essentiële stap.
Neem contact op
Ben je benieuwd naar hoe wij jou of jouw organisatie kunnen helpen de digitale verdediging tegen phishing te verbeteren? Ontdek het door vandaag nog contact met ons op te nemen via onze contactpagina.