De vastgoedsector en schijnzelfstandigheid: risico’s voor zelfstandigen.
In de vastgoedsector liggen kansen voor jou als zelfstandige, maar ben je bewust van schijnzelfstandigheid? Dit fenomeen kan risico’s met zich meebrengen. Ontdek hoe je valkuilen vermijdt en zorg voor een stabiele positie in deze dynamische markt.
Zelfstandigen in het vastgoed kunnen te maken krijgen met complexe arbeidsrelaties. Wees alert op de regels rondom zelfstandigheid en voorkom problemen met de Belastingdienst.

Ken je rechten en plichten en blijf op de hoogte van ontwikkelingen in wetgeving en marktcondities. Goed geïnformeerd zijn beschermt je tegen risico’s van schijnzelfstandigheid in de vastgoedbranche.
Identificeer schijnzelfstandigheid in de vastgoedsector
Binnen de vastgoedwereld ligt schijnzelfstandigheid op de loer. Zogenaamde zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) kunnen onbedoeld als verkapt werknemer gezien worden, met alle financiële en juridische gevolgen van dien. Het is cruciaal te begrijpen wat schijnzelfstandigheid inhoudt en hoe dit jouw werkzaamheden als zelfstandige in de vastgoedsector kan beïnvloeden.
Stappen om schijnzelfstandigheid te vermijden
Zorg ervoor dat je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt om schijnzelfstandigheid tegen te gaan:
- Zorg voor duidelijke contracten die jouw zelfstandigheid ondersteunen.
- Lever meerdere diensten aan diverse opdrachtgevers om afhankelijkheid te voorkomen.
- Wees verantwoordelijk voor eigen gereedschap en materiaal, wat kenmerkend is voor een echte zzp’er.
- Onderhoud een eigen bedrijfsvoering, inclusief marketing en acquisitie.
- Voorkom vaste werktijden en posities binnen een bedrijf die lijken op die van personeel.
De gevolgen van niet compliant zijn
Als schijnzelfstandige in de vastgoedsector kun je geconfronteerd worden met terugbetaling van belastingvoordelen en boetes. Ook kun je jouw opdrachtgevers in financiële problemen brengen, iets wat de werkrelatie niet ten goede komt.
Beste praktijken voor zelfstandige vastgoedprofessionals
- Beweeg flexibel tussen verschillende opdrachten en werkgevers.
- Stel je onafhankelijk op in de manier waarop je jouw werkzaamheden uitvoert.
- Blijf je kennis ontwikkelen om als expert in de sector gezien te worden.
- Netwerk actief om je ondernemerschap te versterken en afhankelijkheidsrisico’s te verlagen.
Zorg voor een professionele uitstraling online
Een professioneel online profiel kan bijdragen aan de perceptie van jouw zelfstandigheid. Met een eigen website presenteer je jezelf als een serieus bedrijf, niet als een verlengstuk van een ander bedrijf. Hier kan Flexamedia je bij helpen. Claim jouw complete zzp website pakket en versterk je positie als zelfstandig vastgoedprofessional.
Risico’s minimaliseren met een sterke online aanwezigheid
Het hebben van een eigen website is essentieel voor jouw reputatie en branding. Niet alleen vergroot het je zichtbaarheid en geloofwaardigheid, het onderstreept ook jouw zelfstandige status tegenover opdrachtgevers en de Belastingdienst. Met een professionele website van Flexamedia voor slechts €349 eenmalig, inclusief gratis hosting voor het eerste jaar en een gratis .nl/.com domeinnaam, zorg je ervoor dat je online waarde creëert en je risico op schijnzelfstandigheid verkleint. Bovendien ben je binnen twee weken al online.
Maak je geen zorgen over jouw digitale voetafdruk
Je hebt misschien uitblinkende vaardigheden in de vastgoedsector, maar digitale zichtbaarheid vraagt om andere expertise. Gelukkig hoeft dit niet jouw zorg te zijn. Laat je website bouwen door experts. Meer dan 500 professionals gingen je voor bij Flexamedia, dus je weet dat jouw digitale aanwezigheid in goede handen ligt. Pluspunt: Flexamedia schrijft de teksten en levert de foto’s, zodat jij je kunt richten op wat je het beste doet – werken in de vastgoedsector.
Meest gestelde vragen
Wat zijn de tekenen van schijnzelfstandigheid in de vastgoedsector?
In de vastgoedsector kun je met schijnzelfstandigheid te maken krijgen als je opdrachten aanneemt die eigenlijk niet veel verschillen van een reguliere dienstbetrekking. Denk hierbij aan situaties waar je geen eigen werktijden mag bepalen, altijd voor dezelfde opdrachtgever werkt of als je geen financieel risico loopt. Deze tekenen wijzen op een mogelijke schijnconstructie, waardoor je het risico loopt op sancties van de Belastingdienst of het mislopen van sociale zekerheidsrechten.
Hoe kan ik schijnzelfstandigheid in de vastgoedbranche vermijden?
Om schijnzelfstandigheid te vermijden is het belangrijk om meerdere opdrachtgevers te hebben en je diensten duidelijk als zelfstandige te vermarkten. Zorg daarnaast voor contracten die jouw zelfstandigheid onderstrepen en voorkom vaste werktijden of een vaste werkplek. Wees ook alert op het zelf invulling geven aan jouw werkzaamheden en bedrijfsvoering. Een goede tip is om gebruik te maken van modelovereenkomsten van de Belastingdienst, die helpen de lijnen van zelfstandigheid duidelijk te maken.
Wat zijn de consequenties van onterecht zelfstandige zijn in de vastgoedmarkt?
Als zelfstandige in de vastgoedsector kun je forse consequenties ondervinden als blijkt dat je in werkelijkheid schijnzelfstandige bent. Naast naheffingen en boetes van de Belastingdienst, kun je ook jouw recht op arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en pensioenopbouw verliezen. Daarbij kunnen opdrachtgevers terughoudend worden om met je samen te werken uit vrees voor de implicaties van schijnzelfstandigheid op hun bedrijfsvoering. Wees dus altijd goed geïnformeerd en behoedzaam over jouw statuut als zelfstandige professional in de vastgoedmarkt.