Zo deel je bestanden in Windows 10

29 september 2016
Zo deel je bestanden in Windows 10

Microsoft heeft vanaf Windows 7 de Thuisgroep-optie aan Windows toegevoegd, waarmee je eenvoudig en op een gebruiksvriendelijke manier bestanden kunt delen tussen Windows-computers. Hier laten we zien hoe dit werkt in Windows 10.

Met een thuisgroep kun je met een door Windows 10 gegenereerd wachtwoord alle bestanden, mappen en zelfs printers die via de thuisgroep gedeeld worden benaderen.Lees ook: Bestanden herstellen van een kapotte externe harde schijf.

Thuisgroepen aanmaken en beheren

Je kunt eenvoudig een thuisgroep aanmaken door naar Instellingen > Netwerk en internet te gaan en op Thuisgroep te klikken. Hier kun je een thuisgroep aanmaken, of lid worden als er al eentje bestaat.

Je krijgt tijdens het aanmaken van een thuisgroep ook het thuisgroepwachtwoord te zien, dat automatisch door Windows wordt aangemaakt. Dit kun je op een later tijdstip raadplegen, bijvoorbeeld om het met anderen te delen door in de instellingen onder onder Thuisgroep de optie Het wachtwoord voor de thuisgroep weergeven en afdrukken te selecteren.

Wil je een bepaalde computer uit de thuisgroep verwijderen zodat er geen bestanden meer mee gedeeld kunnen worden? Kies dan op de desbetreffende computer de optieDe computer uit de thuisgroep verwijderen.

Bestanden delen en benaderen

Als je een thuisgroep aanmaakt (of lid wordt van een bestaande thuisgroep) krijg je een lijst te zien met items die je kunt delen. Voor elk item kun je aangeven of je het wel of niet met de thuisgroep wilt delen. Items kunnen ook vanuit de Verkenner worden toegevoegd, door met de rechtermuisknop op een bestand, map of dienst te klikken en op Delen met te klikken en Thuisgroep (openen en bewerken) te kiezen.

De bestanden en mappen die de computers in de thuisgroep delen kun je in de Verkenner bekijken door in het linkerpaneel onder Bibliotheken het item Thuisgroep te selecteren. je krijgt dan een lijst te zien met de gebruikersnaam van de computers die lid zijn van de thuisgroep. Klik erop om te zien wat deze computer allemaal met de thuisgroep deelt.

Je kunt in de instellingen altijd wijzigen wat je wel of niet met de thuisgroep wilt delen.

Bron: computertotaal

Andere blogs…