Ransomware kaapt 18.600 Nederlandse computers

22 mei 2016
Ransomware kaapt 18.600 Nederlandse computers

Nederland staat op de 13 plek in een ranglijst van besmettingen met ransomware. Microsoft stelde de lijst op op basis van een wereldwijd onderzoek.

Het genoemde aantal komt neer op 1 besmette computer per 100 inwoners, een gemiddelde dat voor meer landen in de top 20 geldt. Het Verenigd Koninkrijk, nummer 4 op de lijst met ruim 38.000 besmettingen en ruim 64 miljoen inwoners, steekt daar wellicht gunstig tegen af. Ook Duitsland komt er met 1 gegijzelde computer op de 400 inwoners redelijk goed van af.

Kennis is belangrijkste remedie

Microsoft ziet vooral een gebrek aan kennis over de werking en de besmettingsgevaren van ransomware als belangrijkste oorzaak voor de problemen. Het bedrijf geeft daarom in een blog een uitgebreide uitleg over het fenomeen en mogelijke beschermingsacties. Een van de belangrijke adviezen is om het besturingssysteem toch vooral up-to-date te houden en als tweede om zeer regelmatig een backup van alle belangrijke bestanden te maken. In geval van een besmetting kan de harde schijf dan worden gewist en herstel plaatsvinden aan de hand van de backup.

Andere blogs…