Politie en beveiligers starten samen portal tegen ransomware.

Politie en beveiligers starten samen portal tegen ransomware.

Europol, de Nationale Politie, Kapsersky Lab en Intel werken samen in een online portal ‘Nor More Ransom’ genaamd. Doel is te informeren over ransomware en eventueel hulp te bieden.

De portal www.nomoreransom.org moet mogelijke slachtoffers en andere geïnteresseerden informatie bieden over ransomware, zoals hoe het werkt en hoe men zich er tegen kan beschermen. Daarnaast biedt No More Ransom tools waarmee gegijzelde gegevens hersteld kunnen worden. Daarvoor zijn nu vier decryptie-tools voorhanden, voor verschillende soorten malware. De nieuwste daarvan is bedoeld voor Shade en is in juni ontwikkeld. Kaspersky en Intel hebben daarvoor samen een tool ontwikkeld met 160.000 sleutels waarmee gegevens hersteld kunnen worden die door Shade zijn versleuteld.

Het project, waarin publieke en private organisaties samenwerken, staat nadrukkelijk open voor samenwerking met nieuwe partners.

Wilbert Paulissen, hoofd Landelijke Recherche van de Nationale Politie benadrukt dat de bestrijding van cybercrimnaliteit een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van de politie, justitie, Europol en ICT-bedrijven en een gezamenlijke inspanning vereist. “Als Nederlandse politie kunnen wij cybercriminaliteit en in het bijzonder ransomware niet alleen bestrijden.

Wil va Gemert, Europol Deputy Director Operations: “Initiatieven zoals het No More Ransom-project tonen aan dat het koppelen van expertise en het bundelen van krachten de beste manier is om cybercriminaliteit succesvol te bestrijden. We verwachten veel mensen te kunnen helpen om de controle over hun bestanden te herstellen, terwijl we daarnaast de bewustwording bevorderen en de bevolking voorlichten over manieren om hun apparaten vrij te houden van malware.”

Andere blogs…

Opmerkingen

0 opmerkingen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *